Sabtu, Januari 08, 2011

Santan Kelapa Sawit...

Asslamualaikum & Salam Sejahtera..

Apa, santan xde...santan habis..mahalnye harga santan nie????

Inilah selalunya berlaku apabila sstgh org ke pasar. pasar borong mahupun ke pasar2 besar...
Pernahkah kita terpikir yg santan kelapa tinggi kolestrolnye???...
mungkin juga pernah sbb kita selalunya dihebahkan dgn berita2 sedemikan....
tidak diakui kbykan masakan menggunakan santan bg menyedapkan masakan mahupun menjadikan kuah masakan....


Kini dgn kecanggihan teknologi & kepakaran sainstis kita maka terciptalah SANTAN KELAPA SAWIT
eh boleh ke kelapa sawit jd santan??? itulah persoalan yg akn timbul dlm pemikiran kita bukan??

Jawapannya: BOLEH
Terbukti isi kelapa sawit boleh dijadikan santan...Kajian telah dilakukan oleh UPM dan telah memenangi pingat perak di Geneva....
Kelebihan santan sawit ialah:
A) Rendah lemak & tiada kolestrol
B) Kaya dengan vitamin A & E
C) Baik untuk kesihatan mata, kurangkan risiko lemah jantung & baik utk kulit

Santan ini juga boleh digunakan dlm pelbagai masakan...spt nasi minyak, cendol, air sirap bandung & pelbagai lagi....Boleh didapati dalam 2 variasi
1) pek 1kg

2) pek 400 g
 produk ini baru sahaja dipasaran...Hanya terdapat di Mydin buat masa ini...

Semasa MAHA 2010 yg lalu produk ini mendapat sambutan yg memberangsangkan dr pengguna...

Kepada yang berminat silah berhubung dengan saya
Ahmad Firdaus Abdul Malek 017-3924357 @ 013-5587086

Nantikan Kemunculan Resepi Yang Menggunakan Santan Ini didalam blog ini....Tungguuuu...

3 ulasan:

  1. canggihnya,tapi.....ade kesilapan taip (salah ejaan) harap betulkan.....maaf kerana membuat pembetulan.

    BalasPadam
  2. cuba dapatkan majalah Jutawan bulan ni...ada rencana santan sawit KHALIS ini.....

    BalasPadam